Neprůstřelná káva / bulletproof coffee

Slyšeli jste už někdy o bulletproof coffee, tedy o neprůstřelné kávě? Piju jí každý den a často čelím dotazům, proč to dělám a co si to do toho kafe dávám. Spoustě z vás jsem slíbil článek na tohle téma. Tak konečně – tady je!

Moje kofeinová historie (tohle klidně přeskoč)

Miluju kafe, ale nejen jeho chuť. Baví mě jeho účinky – to skvělé zaostření pozornosti, vyšší výkonnost mozku, lepší nálada, lepší výsledky… A od té doby, co jsem kávu začal pít, neustále hledám cesty, jak z ní získat maximum. Začal jsem u klasického instantního hnusáka, později jsem – nejspíš ještě na gymplu – přešel na turka, což bylo pro moje tělo ještě škodlivější. Postupem času jsem začal řešit kvalitu kávy a přípravy, objevil jsem frenchpress a nakonec jsem se díky PrPom dostal na kurz “Domácí příprava kávy” od skvělých libeňských pražičů Respekt Coffee (PrPom pro ně dělal kurz první pomoci = teambuilding na míru). 

Vylepšování kafe mělo jasné účinky. Například když jsem přestal pít silného turka, přestalo mě po kávě bolet břicho. U světleji pražených káv a jejich přípravy na filtr jsem si zase začal všímat, že pití kávy může být zážitek, protože když se zrno nezničí příliš tmavým pražením, nabídne pokaždé trochu jinou vůni a chuť.

A nějak jsem nikdy nepřestal hledat cesty, jak ze svého kafe dostat maximum – co nejlepší chuťový zážitek a zároveň co nejlepší kávový “preformance”. Až jsem díky klukům Vojtovi a Kryštofovi z Brain We Are při přípravě společného workshopu objevil neprůstřelnou kávu. (Pokud chcete tohle téma zkoumat víc, zkuste tuhle epizodu jejich podcastu: 61: Káva, Kofein a Theobromin – jak je dlouhodobě konzumovat pro co nejlepší užitek?)

Proč piju bulletproof coffee?

Neprůstřelná káva posouvá účinky i chuť klasického kafe na nový level:

  1. Má plnou krémovou chuť, která je na jednu stranu hutná (hlavně díky máslu), na druhou stranu intenzivně kávová.
  2. Prodloužená kofeinová křivka – díky propojení kávy s tuky se kofein vstřebává pomaleji = déle. Po bulletproofu nemám tak výraznou “kofeinovou špičku”, která mi dělá až moc stresové reakce, tunelové myšlení, třes rukou, uspěchané jednání apod. A navíc, tenhle jemnější a příjemnější účinek kofeinu mi vydrží delší dobu, někdy ho cítím až šest hodin.
  3. Výborně (a zdravě) mě zasytí. Na pár hodin nemám tendenci užírat a rozptylovat se od práce myšlenkami na jídlo. 
  4. Nakopne můj mozek lépe – kromě kofeinu obsahuje moje neprůstřelný kafe taky MCT olej, který představuje pro mozek snadno zpracovatelný zdroj energie.
  5. Šetří mi čas a peníze – nemusím si dělat kafe tak často a vypít ho tolik.
  6. Díky bulletproof kávě nepotřebuju během dne tolik cukrů. Tuky jsou jejich zdravější náhražkou. 

Co obsahuje neprůstřelná káva?

Naprosto nejjednodušší bulletproof káva, její zcela minimalistická verze, obsahuje:

  1. Máslo nebo ghí (přepuštené máslo). Tvoří tělo chuti neprůstřelky a dělá syto a dobře v břiše. Mám radši máslo než ghí, líp to voní. Dávám si 1 velkou polévkovou lžíci.
  2. Kokosový olej. Posouvá chuť a vůni ještě trochu jinam. Přidává další zdravý tuky a pomalou energii. Dávám si 1-2 polévkové lžíce.
  3. Skořici. Zlepšuje trávení, hospodaření těla s cukry a krásně voní. Nejradši mám cejlonskou. Zkuste zarovnanou čajovou lžičku a uvidíte.
  4. Kafe. To nepodceňujte, kvalitní kafe je základ. Melu si 12 g kávy a připravím si jí plný aeropress (250-300 ml). Trochu bejkárna, vím, ale mně prostě ten výsledek takhle chutná. Nic vám nebrání poladit si množství přísad podle vašeho vkusu.

Bonusy do neprůstřelné kávy:

  1. MCT olej. Nahrazuje klasický kokosový olej. MCT (medium chain triglycerides = triglyceridy se středně dlouhým uhlíkatým řetězcem) je složka kokosového oleje se specifickými vlastnostmi (jde právě o ten počet uhlíků v řetězci), díky kterému je to pro tělo snadno a rychle využitelný zdroj energie. Někteří sportovci ho používají pro zrychlení regenerace svalů. Dá se s ním normálně vařit, můžete ho dávat třeba do salátu.
  2. Vitamín D (a K). Ten si tam přidávám v zimě, kdy málo svítí sluníčko. Kupujeme ho v tekuté podobě, už rozpuštěný v MCT.
  3. Medicinální houby. Tady už nejsem moc silný v kramflecích a Vojta s Kryštofem z Brain We Are vám poradí lépe a komplexněji. Já jsem si vybral čagu, kterou si do neprůstřelné kávy přidávám v létě, během alergické sezóny, pro její adaptogenní účinky. V zimě naopak preferuju kordiceps, kvůli mým potížím s prokrvením prstů. Ale obojí mám ve fázi experimentu, účinky se měří dost obtížně, tak se tím moc neřiďte a najděte si vlastní cestu, která vám bude vyhovovat.
  4. Ceremoniální kakao – tady se nechci úplně pouštět do detailního popisu účinků a výhod. Přečti si to vše krásně sepsané na webu kuskakaa.cz.
  5. Minerální kapky – ty si dávám hlavně když mám vyšší fyzickou aktivitu.

Příprava bulletproof coffee

Příprava samotná je velmi jednoduchá, prostě vezměte shaker, naházejte/nalijte do něj všechny přísady v libovolném pořadí a pak s tím třeste. Pak upijte. A sem tam s tím třeste znova, protože jinak se tuky postupně vracejí na hladinu. Vypijte to dřív, než to vychladne, jinak to bude hnusný. A k tomu ještě pár tríčků:

bulletproof coffee neprůstřelná káva jaký shaker
  1. Shaker. Neprůstřelná káva je horký nápoj. Většina shakerů je na nápoje studené, čemuž odpovídá zvolený plast, respektive jeho termostabilita. Vyberte si shaker, který zvládá vysoké teploty a hlavně může do myčky. Bude po vypití celý mastný a je otrava mýt to v ruce.
  2. Mráz. Rád dělám věci efektivně. Snažím se vyhnout tomu, že bych se každý den matlal s máslem. Takže většinou vezmu všechny shakery, připravím do nich vše kromě kávy (MCT, máslo, skořici, další přísady…) a hodím je na mrazák. Když je pak vytáhnu a naliju do nich kafe, zmrzka uvnitř se rozpustí do minuty a teplota je akorát na pití. Někdy taky hodím zmrzku do batohu bez kafe – to třeba když vyrážím pracovat ke klientovi, o kterém vím, že dělá kvalitní kafe, nebo mám po cestě slušnou kavárnu. 
  3. Snídaně. Nesouhlasím s tím, že je bulletproof coffee dobrou náhražkou snídaně. Podle mě je to blbost. Já osobně vydatně snídám (po cvičení, studené sprše a meditaci) a neprůstřelná káva je pro mě “sváča”. A většinou si dávám něco k ní. Nejčastěji vysokoprocentní čokoládu, ořechy, ovoce, zákusek… 
  4. Voda. Kafe dehydruje (bulletproof káva dehydruje pomaleji), tak nezapomeňte pít!!! Snažím se mít v sobě dostatek tekutin ještě před tím, než si dám kafe. Vstanu, vypiju postupně půllitr vody, později u snídaně hrnek bylinkového čaje. Až pak neprůstřelný drink. A dostatek vody si hlídám i dál během dne.

Neprůstřelný workshop jako dárek

Závěrem dvě věci. Za prvé, pijte cokoliv, co vám chutná a dělá vám to dobře. V kávě ani čaji neuznávám žádný dogmata. Uznávám ale prověřený autority a vědou podložený informace. 

Za druhé, pokud jste můj zákazník a já k vám jezdím pečovat o Caflou, připomínám možnost vzít si ode mě workshop na přípravu bulletproof kávy zdarma jako dárek. Zabere to max půlhodinku. Je to pro mě výhodný, protože když do vás naliju kvalitní neprůstřelný kafe, budete se lépe soustředit a mně se bude lépe pracovat. Win-win.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..